Totaallogistiek

14 april 2021 0 Door Redactie

De rol van totaallogistiek binnen bedrijven is veranderd. De logistieke professional, die vroeger alleen bekend stond voor het uitvoeren van operationele taken, wordt nu gezien als de persoon die grotendeels verantwoordelijk is voor het beheer van de materiaal- en informatiestroom van de organisatie, dat wil zeggen voor het gehele logistieke proces, van voorraadbeheer en grondstoffen tot de distributie en het vervoer van producten naar klanten.

Deze transformatie heeft zich zowel voorgedaan in de ogen van de bedrijfsleiders, die in de loop der jaren meer zijn gaan investeren in vakmensen met logistieke vaardigheden om hun teams te integreren, als voor de vakmensen zelf, die met behulp van de technologie een multifunctionele houding zijn gaan aannemen.

Efficiëntie in de stroom van informatie en materialen

De informatiestroom in een organisatie is uiterst belangrijk voor totaallogistiek operaties. In een virtuele winkel, bijvoorbeeld, kunnen de voor de klanten beschikbare producten alleen in de etalage worden getoond als een bepaald artikel in voorraad is.

De informatie die door de professional van de voorraadafdeling wordt gegenereerd, moet het team bereiken dat zich bezighoudt met de verkoop en het commerciële gedeelte. Zo vermijdt u verliezen zoals het verspillen van de tijd van de consument en vermindert u de uitgaven voor klantenbindingsacties.

Daarom is de instandhouding van een continue informatiestroom binnen het bedrijf of zelfs de integratie van uw systemen met de systemen van uw partners van cruciaal belang voor het goede verloop van de operaties, waarbij elk probleem een aanzienlijke kostenstijging kan betekenen.

Modernisering van het transport & logistiek processen

De professional die vertrouwd is met logistieke hulpmiddelen, heeft meer kans van slagen op de markt. Verscheidene processen, zoals routing, ontvangst, verzending, opslag en zelfs het beheer van de inhuur van vracht worden nu in online-oplossingen uitgevoerd.

Een geautomatiseerde routing maakt het mogelijk

  • Simuleer prijzen, termijnen en afstanden;
  • Pas uw leveringsvoorkeuren en vloot- en vrachtbeperkingen aan;
  • Optimaliseer de afgelegde afstand en de levertijd en verhoog zo de kwaliteit;
  • Voer routeplanning uit met zo weinig mogelijk voertuigen in uw wagenpark;
  • Analyseren van routes, waarschuwen voor de levensvatbaarheid van elke route.

Vracht Beheer brengt op zijn beurt het concept van de “cloud” met zich mee, met veel meer voordelen dan die welke rechtstreeks verband houden met de infrastructuur, omdat een platform dat 100% online is, de uitwisseling van informatie tussen bedrijven die bij het vervoer proces betrokken zijn, aanzienlijk vergemakkelijkt.