Zakelijke lease van een elektrische auto

Zakelijke lease van een elektrische auto

11 november 2020 0 Door Redactie

Steeds meer bedrijven bieden hun medewerkers de mogelijkheid van elektrische auto lease. Niet alleen rijden elektrische auto’s geweldig, ze bieden ook veel financiële voordelen. Sowieso hoeft er tot 2025 geen wegenbelasting voor elektrische auto’s worden betaald. Daarbij is de bijtelling voor elektrische auto’s 8 % (dit wordt 12% in 2021). En natuurlijk is een duurzaam wagenpark ook goed voor het imago van het bedrijf. 

Lease van bedrijfsauto

De meeste mensen zullen het leasen van een auto voornamelijk associëren met bedrijfsauto’s, oftewel de “auto van de zaak”. Binnen veel bedrijven en bedrijfstakken is het normaal dat auto’s in een leaseconstructie aan haar ambulante werknemers worden aangeboden. Het is van belang dat deze werknemers representatief voor de dag komen en zich veilig en comfortabel kunnen verplaatsen, of dat het vervoermiddel over de juiste middelen en mogelijkheden beschikt. Voor deze bedrijven is het van belang om goed na te denken over het wagenpark en de implicaties die zakelijke lease met zich meebrengt. 

Short lease

Voor zakelijke elektrische auto lease zijn er meerdere leaseconstructies te onderscheiden. Een variant die steeds meer aan populariteit wint is de short lease. Binnen een short lease overeenkomst is het mogelijk om voor een erg korte tijd een auto te leasen. Dit is bijvoorbeeld interessant wanneer het gedurende een korte tijd in het jaar veel drukker is dan gebruikelijk en extra auto’s nodig zijn. Meer gangbare en waarschijnlijk bekendere termen zijn de operational lease en de financial lease. 

Operational lease

De operational lease variant is binnen de elektrische auto lease de meest voorkomende. In dit geval blijft de auto, ook tijdens de contractduur, eigendom van de leasemaatschappij. Als het leasecontract afloopt (meestal na drie tot vijf jaar), gaat de auto weer terug naar de leasemaatschappij. Gedurende de looptijd van het contract is de leasemaatschappij verantwoordelijk voor de afwikkeling van zaken als verzekering, onderhoud en reparaties.

Financial lease

Financial kan enigszins vergeleken worden met het aangaan van een lening. De leaseauto wordt in deze variant op de balans te staan, het bedrijf is juridisch eigenaar. Het bedrijf wordt in dit geval tijdens contractduur de eigenaar van de auto en betaalt deze in termijnen af. Na afloop van het contract is het bedrijf ook juridisch eigenaar van de auto (eventueel na het doen van de restbetaling).

Kies de juiste leasemaatschappij

Door de toenemende populariteit van zowel lease als van elektrisch rijden, wordt het aantal aanbieders van elektrische auto lease pakketten ook elk jaar groter. Ook autofabrikanten bieden steeds vaker zelf de mogelijkheid tot zakelijke lease aan. Bepaal dus vooraf wat voor jou als bedrijf/werkgever belangrijk is en bekijk welke aanbieders het best passende pakket aanbieden. Een preselectie van mogelijke merken die een breed assortiment aan elektrische auto’s bieden, is bijvoorbeeld een goed keuzecriterium. Ook de website elektrischeautolease.nl helpt je bij het maken van de beste keus.